Vilka typer av kopplingar finns och vilken gängstorlek används?

Det finns ett stort antal kopplingar för pneumatik med många olika ändamål. För att nämna några:

Instickskoppling ("Super rapid") för pneumatikslang

InstickskopplingPneumatikslangen klipps av i önskad längd (en speciell slangsax är att föredra) och trycks in i kopplingen. Detta är den absolut vanligaste kopplingen när man bygger pneumatiska system. Det finns kopplingar som passar slangstorlekar från 3 mm till 16 mm (ytterdiameter).

Kopplingarna finns i en mängd olika utföranden. Antingen med instickskoppling i samtliga anslutningar (t.ex. rak/vinklad skarv, T-/Y-koppling) eller med en kombination av instickskoppling och gängad anslutning (invändig eller utvändig).

Gängstorlek för dessa kopplingar är uteslutande tumrörgänga (från 1/8" till 1/2") med undantag för M5 och M6 som ibland används vid slangstorlek upp till 6 mm. 

Påstickskoppling ("Rapid") för pneumatikslang

PåstickskopplingPneumatikslangen klipps av i önskad längd (en speciell slangsax är att föredra), en mutter skjuts på på slangen och slangänden trycks sedan på över kopplingens spets. Muttern skruvas fast på kopplingen och dras åt. Detta skapar en väldigt stark koppling där slangen låses både på insidan och utsidan. Det finns kopplingar som passar slangstorlekar från 5 mm till 12 mm (ytterdiameter).

Kopplingarna finns i en mängd olika utföranden. Antingen med påstickskoppling i samtliga anslutningar (t.ex. rak/vinklad skarv, T-/Y-koppling) eller med en kombination av påstickskoppling och gängad anslutning (invändig eller utvändig).

Gängstorlek för dessa kopplingar är uteslutande tumrörgänga (från 1/8" till 1/2") med undantag för M5 och M6 som ibland används vid slangstorlek upp till 6 mm. 

Snabbkoppling

SnabbkopplingSnabbkopplingar används oftast där förbrukaren (t.ex. ett luftverktyg) med enkelhet behöver kunna tas bort utan att först behöva bryta luften till matningsslangen. Dessa är väldigt vanliga inom industri och verkstad där olika verktyg används vid samma matningsslang.

Vi saluför ett antal olika snabbkopplingar, men den absolut vanligaste är CEJN Serie 320 som dessutom är kompatibel med ett antal andra fabrikat.

Gängstorlek för dessa kopplingar är uteslutande tumrörgänga (från 1/8" till 1/2"), invändig eller utvändig gänga. Dessutom finns det snabbkopplingar med nippel för montering av slang.

Klokoppling

KlokopplingKlokopplingen, som egentligen är en form av snabbkoppling, används oftast tillsammans med grövre dimensioner av slang samt vid större luftflöden. Den går snabbt att koppla och man använder samma koppling i båda ändar (matning och förbrukare).

Gängstorlek för dessa kopplingar är uteslutande tumrörgänga (från 1/4" till 1 1/4"), invändig eller utvändig gänga. Dessutom finns det klokopplingar med nippel för montering av slang.

Senast uppdaterad den 2016-12-19 av Matz.

Tillbaka

Denna hemsida använder cookies (kakor) för att fungera optimalt. Läs mer...